Magnezyum Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Magnezyum Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Tarifi

Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyum, vücudun sağlıklı işleyişi için hayati bir mineraldir ve enerji üretiminden sinir fonksiyonlarına ve kas kasılmalarına kadar 300’den fazla enzimatik reaksiyon sürecinde rol oynar. Sinir sistemi sağlığını destekler, kemik gücünü artırır, kas spazmlarını önler ve kalp sağlığını korur.

Magnezyum faydaları ile migren ataklarını azaltabilir, uyku kalitesini artırabilir ve stresle başa çıkmayı kolaylaştırabilir. Bu çok yönlü magnezyum mineralinin eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir; bu yüzden yeterli magnezyum alımına özen göstermek önemlidir. Bu içeriğimizde, magnezyum faydaları nelerdir ve magnezyum çeşitleri ne işe yarar sorusunun cevaplarını arayacağız.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Magnezyum Faydaları Nelerdir?

Günümüzde, modern diyetlerin genellikle magnezyum açısından yetersiz olduğu bilinmektedir, bu da magnezyumun önemini daha da artırmaktadır. Magnezyumun sağladığı genel faydalar ise şu şekildedir:

  • Kas ağrılarını önler, sinir fonksiyonlarını düzenler.
  • Kalp ve damar sağlığı korur.
  • Kemikleri güçlendirir, yoğunluğunu artırır.
  • Elektrolit dengesini sağlar.
  • Regl öncesi semptomlarını hafifletir.
  • Stres ve anksiyeteyi azaltır.
  • Diş ve diş eti sağlığına iyi gelir.
  • Migren ağrılarını önler.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Hücreleri toksin ve ağır metallerden korur.
  • Kalsiyum ve potasyumun fonksiyonlarını arttırır.
  • Saç köklerini besler.
  • Fetüsün büyüme ve gelişimini destekler.

Kas Ağrılarını Önler; Sinir Fonksiyonlarını Düzenler

Magnezyum, kasların doğru bir şekilde kasılmasına ve sinir sinyallerinin iletilmesine yardımcı olur. Bu mineral, kas spazmlarını önlemekte ve sinir sistemi işlevlerini düzenlemekte kritik bir rol oynar. Magnezyum eksikliği; kas krampları, kas yorgunluğu ve sinirsel bozukluklara yol açabilir.

Çalışma: “Magnesium in the Central Nervous System,”

Bulgular: Bu çalışmada, magnezyumun sinir sistemi üzerindeki etkileri ve kas fonksiyonlarına olan katkıları incelenmiştir.

Kaynak: Vink, R., Nechifor, M. (2011).

Kalp ve Damar Sağlığı Korur

Magnezyum, kalp ritmini düzenler ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Yeterli magnezyum seviyeleri, yüksek tansiyonu düşürmekte ve kalp krizi riskini azaltmakta etkilidir. Magnezyum, kalp kasının normal ritmini korumasında etkili olabilir ve aritmi gibi kalp ritmi bozukluklarının önlenmesine katkıda bulunabilir.

Çalışma: Geiger, H., & Wanner, C. (2012). Magnesium in Disease.

Bulgular: Araştırma, magnezyum takviyesinin aritmi riskini azaltarak normal kalp ritmini koruduğunu göstermiştir.

Kaynak: Clinical Kidney Journal.

Kemikleri Güçlendirir, Yoğunluğunu Artırır

Magnezyum, kemik yoğunluğunu artırır ve osteoporoz riskini azaltır. Magnezyum, kalsiyumun kemiklere depolanmasını destekler ve kemiklerin güçlü kalmasını sağlar. Eksikliği kemik zayıflığına ve kırılma riskine yol açabilir.

Çalışma: “Magnesium and Osteoporosis,”

Bulgular: Bu araştırma, magnezyumun kemik sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir.

Kaynak: Rude, R.K., Gruber, H.E. (2004).

PMS Semptomlarını Hafifletir

Premenstrüel sendrom, regl öncesi (PMS) semptomlarının hafifletilmesinde magnezyum etkili olabilir. Magnezyum, hormonal dengeyi sağlayıp nörotransmitterlerin düzenlenmesinde rol alabilir.

Çalışma: Facchinetti, F., Sances, G., Borella, P., Fioroni, L., Nappi, R. E., & Genazzani, A. R. (1991). Oral magnesium successfully relieves premenstrual mood changes.

Bulgular: Çalışmaya PMS’si doğrulanmış 32 kadın katılmıştır. Araştırma, Mg takviyesinin ruh hali değişiklikleriyle ilişkili adet öncesi semptomların etkili bir tedavisi olabileceğini göstermektedir.

Kaynak: Obstetrics & Gynecology.

Elektrolit Dengesini Sağlar

Elektrolitler, hücrelerin normal işleyişini sürdürmek için gereklidir. Magnezyum kısaca, bu elektrolitlerin dengeli olarak hücre içi/dışı hareketini düzenleyebilir.

Çalışma: Elin, R. J. (2010). Assessment of magnesium status for diagnosis and therapy.

Bulgular: Bu çalışma ile diyette magnezyumun azaltılmasının çok sayıda insanda kronik gizli magnezyum eksikliğine yol açtığı ortaya konulmuştur. Ayrıca magnezyumun elektrolit dengesizliklerini önlediğini göstermiştir.

Kaynak: Magnesium Research.

Stres ve Anksiyeteyi Azaltır

Serotonin, ruh halini düzenlemeye yardımcı olan bir nörotransmitterdir. Magnezyum eksikliği, serotonin seviyelerini düşürebilir.

Çalışma: Tarleton, E. K., & Littenberg, B. (2015). Magnesium intake and depression in adults.

Bulgular: Bu çalışma, özellikle genç yetişkinlerde çok düşük magnezyum alımı ile düşük ruh hali arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.

Kaynak: Journal of the American Board of Family Medicine.

Diş ve Diş Eti Sağlığına İyi Gelir

Magnezyum, kalsiyum ve fosfor ile birlikte diş minesinin yapısını güçlendirip diş çürümelerini önleyebilir. Ayrıca magnezyumun anti-inflamatuar özellikleri diş eti sağlığını korumada yardımcı olabilir.

Çalışma: Jawed, M., Alabdulmonem, W., Alkhamiss, A., Alghsham, R., Alsaeed, T., Alhumaydhi, F., … & Shahid, S. M. (2021). Role of serum magnesium in dental caries.

Bulgular: Bu çalışma, minerallerin diş çürüğü süreci üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Kalsiyum, fosfat, sodyum, magnezyum, florür ve potasyum gibi bir dizi mineral iyonunun makul miktarlarda mevcut olması erken lezyonu kontrol edebilir ve önleyebilir.

Kaynak: Bahrain Med. Bull.

Migren Ağrılarını Önler

Magnezyum, migren ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, magnezyum takviyelerinin migren atağı yaşayan hastalarda olumlu sonuçlar verdiğini göstermektedir.

Çalışma: “Magnesium in the prophylaxis of migraine: a double-blind placebo-controlled study,”

Bulgular: Bu çalışma, magnezyumun migren önleyici etkisini desteklemektedir.

Kaynak: Peikert, A., Wilimzig, C., Köhne-Volland, R. (1996).

Uyku Kalitesini Artırır

Magnezyum, melatonin üretimini destekleyerek uyku düzenini iyileştirir ve uykusuzluk problemlerini azaltır. Yeterli magnezyum alımı, daha derin ve dinlendirici bir uyku sağlar.

Çalışma: “The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial,”

Bulgular:Bu çalışma, magnezyumun uyku kalitesine olan etkisini incelemiştir.

Kaynak: Abbasi, B., Kimiagar, M., et al. (2012).

Kan Şekerini Dengeler

Magnezyum, insülin duyarlılığını artırır ve kan şekeri seviyelerini düzenler. Diyabet ve metabolik sendrom hastalarında magnezyumun kan şekeri kontrolünde önemli bir rol oynadığı bulunmuştur.

Çalışma: “Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis,”

Bulgular: Bu meta-analiz, magnezyum alımının tip 2 diyabet riskini azaltmadaki rolünü incelemiştir.

Kaynak: Dong, J.Y., et al. (2011).

Kalsiyum ve Potasyumun Fonksiyonlarını Arttırır

Magnezyum ile kalsiyum ve potasyum hücreler tarafından etkin şekilde kullanılabilir. Magnezyum eksikliği, kalsiyum ve potasyum dengesizliklerine yol açabilir.

Çalışma: Rude, R. K., Singer, F. R., & Gruber, H. E. (2006). Skeletal and hormonal effects of magnesium deficiency.

Bulgular: Bu makalenin amacı, mg eksikliğinin neden olduğu osteoporozun kanıtlarını ve bunun ortaya çıkmasının olası nedenlerini gözden geçirmektir.

Kaynak: Journal of the American College of Nutrition.

Hücreleri Toksin ve Ağır Metallerden Korur

Magnezyum, hücre zarlarının geçirgenliğini düzenleyerek toksinlerin ve ağır metallerin hücrelere girişini engelleyebilir.

Çalışma: Barbagallo, M., & Dominguez, L. J. (2010). Magnesium and aging.

Bulgular: Bu makalenin amacı, magnezyumun metabolizmada yaşla birlikte meydana gelen değişikliklerin mekanizmalarını ve sonuçlarını ortaya koymaktır.

Kaynak: Current Pharmaceutical Design.

Sindirimi Kolaylaştırır

Magnezyum, kabızlık ve sindirim zorluğu gibi durumlar önüne geçebilir. Sindirim sistemi sağlığını destekler, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak hareketlerini iyileştirebilir.

Çalışma: “Effects of magnesium oxide on bowel movement in patients with functional constipation,”

Bulgular: Bu çalışma, magnezyum oksitin kabızlık üzerindeki etkilerini araştırmıştır.

Kaynak: Nakae, Y., et al. (2011).

Saç Köklerini Besler

Saç dökülmesi ve zayıf saç uzaması çoğu zaman magnezyum eksikliği ile ilişkilendirilir. Magnezyum, saç foliküllerinin yeterli besin ve oksijen almasını sağlayabilir.

Çalışma: Rogers, N. E., & Avram, M. R. (2008). Medical treatments for male and female pattern hair loss.

Bulgular: Çalışma, magnezyumun saçların güçsüzleşip dökülmesini önlemeye ve saç foliküllerinin beslenmesini desteklemeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Kaynak: Journal of the American Academy of Dermatology.

Fetüsün Büyüme ve Gelişimini Destekler

Hamilelik sürecinde magnezyum, fetüsün sağlıklı büyüme ve gelişmesine katkıda bulunabilir. Magnezyum eksikliği, düşük doğum ağırlığı ve preterm doğum gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Çalışma: Saris, N. E. L., Mervaala, E., Karppanen, H., Khawaja, J. A., & Lewenstam, A. (2000). Magnesium: an update on physiological, clinical and analytical aspects.

Bulgular: Araştırma, gebelik zamanında alınan magnezyum takviyelerinin fetal büyüme ve gelişmeyi desteklediğini göstermektedir.

Kaynak: Clinica chimica acta.

Magnezyum Sitrat Faydaları

Magnezyum sitrat, magnezyumun biyoyararlanımı yüksek bir formudur. Magnezyum sitrat faydaları şu şekildedir:

  • Kas ve sinir fonksiyonlarını destekler.
  • Kabızlık tedavisinde kullanılır.
  • Kemik bütünlüğünü korur.

Kas ve Sinir Fonksiyonlarını Destekler

Magnezyum, kas kasılmaları ve sinir iletimleri için gereklidir. Magnezyum sitrat, bu işlevlerin düzenlenmesine katkıda bulunarak kas spazmlarını ve kramplarını azaltabilir.

Çalışma: Carvil, P., & Cronin, J. (2010). Magnesium and implications on muscle function.

Bulgular: Bu çalışma, Magnezyum (mg2+)’un insanların bünyesinde en çok pozitif yüklü iyonlardan (katyon) birisi olduğunu; kas, sinir, enzim ve hücresel süreçlerle bağlantısını ortaya koymaktadır.

Kaynak: Strength & Conditioning Journal.

Kabızlık Tedavisinde Kullanılır

Magnezyum sitrat, laksatif özelliklere sahip olması nedeniyle kabızlık tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca bağırsaklarda suyun tutulmasına yardımcı olarak dışkının yumuşamasına ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine de katkıda bulunabilir.

Çalışma: Balance, C. Magnesium Citrate vs Glycinate: A Detailed Comparison.

Bulgular: Bu çalışma, magnezyum sitrat ve glisinat hakkında ayrıntılı bir karşılaştırma sunmaktadır.

Kaynak: PureHealth Research

Kemiklerin Bütünlüğünü Korur

Kemik sağlığı adına kalsiyum kadar magnezyum da faydalıdır. Magnezyum sitrat kemik mineralizasyonunu destekleyip osteoporoz riskini azaltabilir.

Çalışma: Souza, A. C. R., Vasconcelos, A. R., Dias, D. D., Komoni, G., & Name, J. J. (2023). The integral role of magnesium in muscle integrity and aging: A comprehensive review.

Bulgular: Bu çalışma, sağlıklı yaşlanmayı teşvik etmek için optimal magnezyum seviyelerini korumanın önemini vurgular. Magnezyumun iskelet kası bütünlüğünü korumada oynadığı rolün kapsamlı bir incelemesini sunmaktadır.

Kaynak: Nutrients.

Magnezyum Glisinat Faydaları

Magnezyum glisinat, magnezyumun glisin amino asidi ile şelatlanmış bir türdür. Magnezyum glisinat faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Anksiyete ve depresyonu hafifletir.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Kas kramp ve spazmlarını azaltmada etkilidir.

Anksiyete ve Depresyonu Hafifletir

Magnezyum eksikliği nöropatolojilere neden olabilir. Magnezyum glisinat takviyesi ise merkezi sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkiler gösterip ruh hali düzenleyici özellikler sağlayabilir. Magnezyum eksikliği anksiyete ve depresyon belirtilerini artırabilir; ancak magnezyum glisinat takviyesi bu semptomları hafifletebilir.

Çalışma: Eby, G. A., & Eby, K. L. (2006). Rapid recovery from major depression using magnesium treatment.

Bulgular: Bu çalışmada, her öğünde ve yatmadan önce 125-300 mg magnezyum (glisinat ve taurinat olarak) kullanılarak majör depresyondan hızlı iyileşmeyi (7 günden az) gösteren vaka geçmişleri sunulmaktadır.

Kaynak: Medical hypotheses.

Uyku Kalitesini Artırır

Magnezyum glisinat, uyku kalitesini artırmak için kullanılan etkili bir takviyedir. Melatonin üretimini destekleyerek sinir sistemini sakinleştirebilir.

Çalışma: Abbasi, B., Kimiagar, M., Sadeghniiat, K., Shirazi, M. M., Hedayati, M., & Rashidkhani, B. (2012). The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial.

Bulgular: Bu çalışmanın amacı, yaşlılarda uykusuzluğun iyiye dönüştürülmesinde magnezyum takviyelerinin etkinliğini incelemektir.

Kaynak: Journal of research in medical sciences.

Kas Ağrı ve Spazmlarını Azaltmada Etkilidir

Magnezyum glisinat, kas kramplarını ve spazmlarını azaltmada etkili olabilir. Kas sağlığı üzerindeki pozitif etkileri, kas hücrelerinde kalsiyum dengesini düzenleyebilir.

Çalışma: Brilla, L. R., & Haley, T. F. (1992). Effect of magnesium supplementation on strength training in humans. Journal of the

Bulgular: Bu çalışma, haftalık kuvvet antrenmanı programı sırasında diyetteki magnezyumun (Mg) kas gücü gelişimi üzerindeki etkilerini araştırmaktadır.

Kaynak: American College of Nutrition.

Magnezyum Malat Faydaları

Magnezyum malat, magnezyumun malik asit ile oluşan bir tür magnezyum çeşididir. Enerji üretimi ve kas sağlığı üzerinde belirgin özellikleri bulunur. Magnezyum malat faydaları şu şekildedir:

  • Kronik yorgunluğu hafifletir.
  • Fibromiyalji semptomlarını hafifletir.
  • Enerji üretimini artırır.

Kronik Yorgunluğu Azaltır

Magnezyum malat, enerji üretiminde yer alan malik asit sayesinde kronik yorgunluk sendromunun semptomlarını hafifletebilir.

Çalışma: Russell, I. J., Michalek, J. E., Flechas, J. D., & Abraham, G. E. (1995). Treatment of fibromyalgia syndrome with Super Malic: a randomized, double blind, placebo controlled, crossover pilot study.

Bulgular: Bu çalışma, malik asitin etkinliğini ve güvenliğini incelemektedir.

Kaynak: The Journal of rheumatology.

Fibromiyalji Semptomlarını Hafifletir

Magnezyum malat, fibromiyalji semptomlarını hafifletmede etkilidir. Kas ağrılarını azaltarak enerji üretimini destekleyip fibromiyalji hastalıklarına çözüm sunabilir.

Çalışma: Boulis, M., Boulis, M., & Clauw, D. (2021). Magnesium and fibromyalgia: a literature review.

Bulgular: Bu çalışmanın amacı fibromiyalji hastalıklarında magnezyumun yaygın kullanımının kanıtlarla desteklenip desteklenmediğini araştırmaktır.

Kaynak: Journal of primary care & community health.

Enerji Üretimini Artırır

Malik asit, “Krebs döngüsü” boyunca enerji üretiminde yer alır ve magnezyum, bu süreçte kofaktör olarak işlev görür. Bu nedenle, magnezyum malat takviyesi enerji seviyelerini doğrudan artırabilir.

Çalışma: Abraham, G. E., & Flechas, J. D. (1992). Management of fibromyalgia: rationale for the use of magnesium and malic acid.

Bulgular: Bu çalışma, ATP üretiminde magnezyum ve malatın kritik rolünü destekleyen verileri sunmaktadır.

Kaynak: Journal of Nutritional Medicine.

Magnezyum Oksit Faydaları

Magnezyumun malik asit ile bağlanmış bu form, insan sağlığı üzerinde belirgin etkiler gösterir. Magnezyum oksit faydaları şu şekildedir:

  • Mide asidini nötralize eder.
  • Dışkıyı yumuşatıp kabızlığı hafifletir.
  • Migren ataklarını azaltır.
  • Kan basıncını düşürür.

Mide Asidini Nötralize Eder

Magnezyum oksit, mide asidini nötralize ederek asit reflüsünü hafifletebilir.

Çalışma: Wang, Y. K., Hsu, W. H., Wang, S. S., Lu, C. Y., Kuo, F. C., Su, Y. C., … & Kuo, C. H. (2013). Current pharmacological management of gastroesophageal reflux disease.

Bulgular: Bu çalışma, kalsiyum oksit gibi farklı kombinasyonlar içeren bileşikleri incelemektedir.

Kaynak: Gastroenterology Research and Practice.

Dışkıyı Yumuşatıp Kabızlığı Hafifletir

Magnezyum oksit, bağırsaklarda su tutarak dışkıyı yumuşak hale getirir ve kabızlığı rahatlatabilir. Magnezyum oksitin laksatif takviyeleri kabızlık çeken bireylerde dışkılamayı kolaylaştırabilir.

Çalışma: Mori, H., Tack, J., & Suzuki, H. (2021). Magnesium oxide in constipation.

Bulgular: Bu çalışmanın amacı, kabızlığın tedavisinde magnezyum oksidin kullanımına ilişkin kanıtları değerlendirmek ve avantaj/dezavantajlarına ilişkin pragmatik bir rehber sunmaktır.

Kaynak: Nutrients.

Migren Ataklarını Azaltır

Magnezyum eksikliği, migren ataklarını tetikleyebilir. Magnezyum oksit, bu eksikliği gidermeye yardımcı olarak migren ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltabilir.

Çalışma: Peikert, A., Wilimzig, C., & Köhne-Volland, R. (1996). Prophylaxis of migraine with oral magnesium: results from a prospective, multi-center, placebo-controlled and double-blind randomized study.

Bulgular: Bu çalışma, yüksek doz oral magnezyum alımının migren profilaksisinde faydalar sağladığını göstermektedir.

Kaynak: Cephalalgia.

Kan Basıncını Düşürür

Magnezyum, kalp ritmini düzenleyerek kalp-damar sağlığını destekleyen doğal bir kalsiyum blokerüdür. Magnezyum oksit, hipertansiyon ve diğer kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltabilir. Yüksek tansiyon hastalarında magnezyum oksit takviyesi kullanmak, kan basıncını düşürebilir.

Çalışma: Kass, L., Weekes, J., & Carpenter, L. (2012). Effect of magnesium supplementation on blood pressure: a meta-analysis.

Bulgular: Bu çalışma ile magnezyum takviyesinin kan basıncında küçük ama klinik olarak anlamlı bir azalma sağladığı görülmektedir.

Kaynak: European journal of clinical nutrition.

Magnezyum Bisglisinat Faydaları

Magnezyumun glisin amino asidi ile birleşen magnezyum bisglisinat, yüksek biyoyararlanıma ve iyi tolere edilebilirliğe sahiptir. Magnezyum bisglisinat faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Kalsiyum dengesini düzenler.
  • Mineral yoğunluğunu artırır.

Kalsiyum Dengesini Düzenler

Magnezyum bisglisinat, kas sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, kas hücrelerinde kalsiyum dengesini düzenleyerek sağlayabilir.

Çalışma: Brilla, L. R., & Haley, T. F. (1992). Effect of magnesium supplementation on strength training in humans. Journal of the

Bulgular: Bu çalışma, haftalık kuvvet antrenmanı programı sırasında diyetteki magnezyumun (Mg) kuvvet gelişimi üzerindeki etkilerini araştırmaktadır.

Kaynak: American College of Nutrition.

Mineral Yoğunluğunu Artırır

Magnezyum bisglisinat, kemik mineral yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını iyileştirir.

Çalışma: Sojka, J. E. (1995). Magnesium supplementation and osteoporosis.

Bulgular: 2 yıllık çalışmanın sonunda magnezyum tedavisinin kırıkları önlediği ve kemik yoğunluğunda önemli bir artışa neden olduğu görülmektedir.

Kaynak: Nutrition reviews.

Magnezyum Çeşitleri ve Faydaları

Magnezyum faydaları insan vücudunda 800 biyokimyasal reaksiyonda rol almasıyla ortaya çıkar. Ayırt edici fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir. Bu durum onu çeşitli hücresel reaksiyonların ve organel fonksiyonlarını düzenlenmesinde dengeleyici bir faktör haline getirir.

Magnezyum farklı formlarda bulunur. Her magnezyum formunun biyoyararlanımı ve sağladığı faydalar farklıdır. İşte magnezyum çeşitleri ve faydaları:

Magnezyum Oksit

  • Asit reflüsünü azaltır.
  • Kabızlığı giderir.
  • Migren ataklarını azaltır.
  • Kemik sağlığını destekler.
  • Kardiyovasküler sağlığı korur.

Magnezyum Glisinat

  • Anksiyete ve depresyonu azaltır.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Kas sağlığını destekler.
  • Kemik sağlığını iyileştirir.

Magnezyum Malat

  • Kronik yorgunluk sendromunu azaltır.
  • Fibromiyalji semptomlarını hafifletir.
  • Enerji üretimini artırır.
  • Kas ve eklem ağrılarını azaltır.
  • Migren ataklarını azaltır.

Magnezyum Bisglisinat

  • Anksiyete ve depresyonu azaltır.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Kas sağlığını destekler.
  • Kemik sağlığını iyileştirir.
  • Kardiyovasküler sağlığı korur.

Magnezyum Sitrat

  • Kabızlığı giderir.
  • Sindirimi iyileştirir.
  • Magnezyum seviyelerini artırır.
Magnezyum Çeşidi Faydaları Bilimsel Kaynaklar
Magnezyum Oksit Sindirim sağlığı, kabızlık tedavisi Nakae, Y., et al. (2011)
Magnezyum Sitrat Hızlı emilim, eksiklik tedavisi Hill, J.M., et al. (1997)
Magnezyum Glisinat Sinir sistemi desteği, anksiyete azaltma Walkowiak, J., et al. (2008)
Magnezyum L-Treonat Beyin sağlığı, bilişsel fonksiyonlar Slutsky, I., et al. (2010)

Çalışma: Cloyd, J. (2023). The top 6 essential health benefits of magnesium that you should know.

Bulgular: Bu çalışma, fonksiyonel tıpta magnezyumun rolünün anlaşılmasına, magnezyumun takviyesine, diyete dahil edilmesine ve genel sağlık üzerindeki etkisine odaklanmaktadır.

Kaynak: Nutrition.

Magnezyum Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Magnezyum Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Araştırmalar, magnezyum takviyesinin kan basıncını düşürmede ve kalp ritmini düzenlemede etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca magnezyumun kan şekeri seviyelerini düzenleyerek diyabet yönetiminde önemli bir rol oynayabilir.

Magnezyum Kullanmak Nelere İyi Gelir?

Magnezyum kullanmak, genel sağlık ve iyilik hali üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Öncelikle kas ve sinir fonksiyonlarını iyileştirip kas kramplarını ve spazmlarını azaltabilir. Sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etkisi olduğu için anksiyete ve depresyon semptomlarını hafifletebilir. Uyku kalitesini artırarak insomnia gibi uyku bozukluklarının tedavisine yardımcı olabilir.

Arjinin Nedir? Ne İşe Yarar?

Supplement Nedir? En İyi Supplementler

Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri

Magnezyum Nelerde Var? Magnezyum İçeren Besinler

Magnezyum Eksikliği Belirtileri, Faydaları, Ne İşe Yarar?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar? Tarifi
B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? B12 vitamini, vücudun optimal işlevselliğini sürdürebilmesi adına önem taşıyan…

Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi

Tavuk Dünyası Menüsü: Hangisi Ne Kadar? Daha önce gitmemiş olanlara ve güncel menüyü merak edenlere…

Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi

Dominos Pizza Menüsü: Hangi Pizza Ne Kadar? Dominos Pizza, 1960 senesinde Amerika’da ilk şubesini açan…

McDonald’s Menü Fiyat Listesi Tarifi
McDonald’s Menü Fiyat Listesi

McDonald's Menüleri Ne Kadar? 1940 yılında Richard ve Maurice McDonald kardeşler tarafından kurulan küçük lokantalardan…

2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi

2024 ağustos ayında en çok deftere eklenen tarifler listesi her ay olduğu gibi yine harika!…

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kan Vermenin Faydaları Kan vermek, hem toplumsal dayanışmanın bir parçası hem de bireysel sağlık için…

Tarifler Geri
Videolar Geri