Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılır?

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılır? Tarifi

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor!

Kirli bulaşıklar için pratik ve etkili hijyen sağlayan bulaşık makinesi, mutfakların en önemli elektrikli eşyalarından biridir. Bulaşık makinesinde oluşan bir sorun, bulaşıkların yıkanmasını geciktirir ve elde yıkama zahmeti oluşturur. Birçok kişi bulaşık makinesinin neden temiz yıkamadığını merak eder. Bulaşık makinesinin kirli bulaşıkları temiz yıkamaması durumunda çeşitli nedenlerden söz edilebilir.

Teknik arızalar ve yanlış kullanım sonucunda, bulaşık makinesi zaman zaman temiz yıkama yapmayabilir. Nefis Yemek Tarifleri editör ekibi olarak bu içeriğimizde, sizler için bulaşık makinesinin neden temiz yıkama yapmadığını inceledik. Merak edilen pek çok önemli soru işaretine içeriğimizde yanıt bulabilirsiniz!

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılmalı?-11735580-130650

Bulaşık Makinesi Neden Temiz Yıkamaz?

Filtre Kirlenmiş Olabilir

Bulaşık makinesinin filtreleri zamanla kullanımdan dolayı kirlenebilir. Filtreler tıkanabilir veya hasar görmüş olabilir. Oluşan bu durum, su dolaşımını ve filtreleme işlevini olumsuz şekilde etkiler. Böylece makinenin temiz yıkama performansını düşürür. Filtre kirlenmişse, güçlü yıkama gerçekleşmeyebilir.

Pervane Tıkanmış Olabilir

Temiz su püskürtmeye yardımcı olan pervane tıkandığında temiz suyu aktaramaz. Bu durum da bulaşıkların temiz yıkanmamasına neden olur. Pervanenin ince deliklerinde hapsolmuş zorlu yağ ve kirler, bulaşıkların temiz görünmesini engeller. Pervane, bulaşık makinesinin temiz yıkamasını kolaylaştıran en önemli parçalardan biridir ve sürekli temiz kalmalıdır.

Hortumlar Kireçlenmiş Olabilir

Kireçlenmiş hortumlar, su geçişini engellemektedir. Temiz su akışı sağlayan hortumların kireçlenmesi, temiz yıkama performansını düşüreceği için bir süre sonra makine temiz yıkamaz. Camlarda buğulanma, diğer ürünlerde kirlenme meydana gelebilir. Hortumlarda oluşan kireçlenme, bulaşık makinesinin temiz yıkamasını engelleyebilir. Özellikle de bulaşık makinesi bardakları temiz yıkamıyor ise kireçten yaşanan bir durumun olduğunu düşünebilirsiniz.

İç Parçaları Kirlenmiş Olabilir

Bulaşık makinesinin içinde yer alan ana ve teknik parçalar, zamanla kirlenebilir. Uzun süredir kullanılan bulaşık makinesi bir süre sonra kirlendiği için temiz yıkama yapamaz. Bu durum da bulaşıkların kirli görünmesine neden olur. Pompanın kirlenmesi, muslukların kirden tıkanması bu duruma sebep olabilir.

Artık Malzemeler Yapışmış Olabilir

Tabak ve tencere gibi eşyalarda yer alan yemek artıkları kabaca alınmadan makineye yerleştirilirse, makine eşyaları temiz yıkamayabilir. Çünkü filtre ve iç yüzeye artık malzemeler yapışarak temiz su geçişini önler. Makinenin tüm parçaları, her yıkama sonunda temiz olmalıdır. Böylece daha temiz yıkama gerçekleşebilir.

Bulaşık Yükü Fazla Gelebilir

Bulaşık makinesinin kapasitesinden daha fazla bulaşık yüklenirse, su dağılımı ve yıkama verimliliği düşebilir. Her makinenin yıkayabileceği belirli bir bulaşık yükü vardır ve bu yük özelliklerde yer alır. Eğer alt ve üst raflara çok fazla eşya yüklenmişse, temiz su akışı her eşyaya ulaşamadığı için kirli yıkama oluşabilir.

Parlatıcı Azalmış Olabilir

Bulaşıkların temiz yıkanması için ekstra yıkama deterjanları gerekebilir. Bu deterjanlardan biri de parlatıcıdır. Eğer cihazın parlatıcı haznesinde azalma olduğunu düşünüyorsanız, makineye uygun parlatıcı alarak yeniden yıkama yapabilirsiniz. Parlatıcının azaldığı durumlarda, özellikle de cam ve çelik ürünlerde kirli, su lekeli görünüm oluşabilir.

Yanlış Program Seçilmiş Olabilir

Çok kirli ve yağlı bulaşıkları yanlış programda yıkamak, kirli görünüm oluşturabilir. Bu durum da bulaşık makinesinin temiz yıkamadığını düşündürür. Bulaşıkların kir oranına göre uygun programı seçerek yıkamak gerekir. Düşük sıcaklıkta yıkama yapıldığında, bazen bulaşıklar lekeli çıkabilir.

Tahliye Hortumu Eğilebilir

Tahliye hortumunun bükülmesi veya tıkanması, bulaşıkların kirli su içinde kalmasına neden olabilir. Suyun doğru şekilde boşaltılmasını zorlaştıran bu durum, bulaşıkların temiz yıkanmamasına neden olabilir. Tahliye hortumu, diz hizası seviyesinde olmalıdır. Ayrıca 3,5 metreden uzun olmayacak şekilde bağlantı noktasında kalmalıdır. Bu kriterlerin dışındaki hortumlar, su akışını önleyerek kirli yıkamaya neden olabilir.

Deterjan Yetersiz Kalabilir

Kirli bulaşıkları en iyi performansta yıkamak için etkili bir bulaşık deterjanı kullanmalısınız. Eğer deterjanın formülü, zayıfsa ve yüzeysel bir yıkama yapıyorsa bulaşıklar temiz yıkanmaz. Bulaşık makinesi tableti ya da sıvı deterjanları seçerken, güçlü formülleri olanlara odaklanarak bulaşık makinesinin daha temiz yıkamasına yardım edebilirsiniz.

Bulaşıklar Yanlış Dizilmiş Olabilir

Bardak, tabak, tencere gibi kirli eşyaları su dağılımını engelleyecek şekilde dizdiğiniz durumda makine temiz yıkamaz. Her eşya için özel bölmeler ve dizilimler vardır. Bu raflara uygun olacak şekilde kirli bulaşıkların dizilmesi gerekir. Düzensiz yerleşim, temiz su akışını yavaşlatır ve kirlerin bulaşıkta kalmasına neden olur. Bu durum ise bulaşık makinesinin temiz yıkamamasına zemin hazırlar.

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor, Ne Yapmalıyım?

Bulaşık makinesinin temiz yıkamadığını düşündüğünüz durumlarda, önerilerimizi uygulayarak sorunun kaynağını bulabilirsiniz. Bulaşık makinesi temiz yıkamıyorsa şu kontrolleri yapmalısınız:

Tahliye Borusunu Kontrol Edin

Bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ise öncelikle tahliye borusunu, cihazın arkasından kontrol edin. Sıkışma, eğilme, bükülme varsa boruyu diz hizasına getirin ve yeniden programı başlatın. Cihazı fişten çekerek tahliye borusunun içini kontrol edebilirsiniz. Tıkanıklık varsa, temizleyerek boruyu açabilirsiniz.

Filtreleri Temizleyin

Ana filtre, mikro filtre, alt filtre gibi tüm parçaların temizliğini gözden geçirin. Uzun süre kullanıma bağlı olarak bu parçalar kirlenebilir, kireçlenebilir. Musluk altında hepsini yıkayarak yeniden yuvalarına yerleştirin. Örneğin, Arçelik bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ise filtre temizliği yapabilirsiniz.

Pervaneleri Temizleyin

Alt ve üst pervanenin dönüş hareketini kontrol ederek takılma olup olmadığına bakın. Aynı zamanda pervaneleri yuvasından çıkarıp temizleyin. Deliklerini açmak için kürdan kullanabilirsiniz. Pervanenin içini temizledikten sonra yeniden cihazı çalıştırmayı deneyin.

İç Parçaların Yuvasını Kontrol Edin

Pompa, ısıtıcı, valf gibi iç parçaların doğru şekilde yerleştirilmiş olmasına dikkat edin. Taşınma ve yer değiştirme durumunda bu parçalar yerinden çıkabilir. Bu durum da kirli yıkamaya neden olabilir. Bulaşık makinesinin temiz yıkamadığı durumlarda, iç parçaların gözden geçirilmesi gerekir.

Yıkama Modunu Ayarlayın

Bulaşık yıkama modu doğru seçilmediğinde kirli yıkama oluşabilir. Güçlü ve temiz yıkama performansı için bulaşıkların durumuna uygun program seçilmelidir. Sadece bardak ve tabaklar için düşük derece yeterli olurken, zorlu ve yağlı bulaşıklar için daha yoğun programın seçilmesi önerilir. Beko bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ise firmanın önerdiği yıkama programlarını seçin.

Bulaşık Dizilimini Yeniden Yapın

Bulaşıkların temiz yıkanması için, çarpışma olmayacak ve su erişimi engellenmeyecek şekilde dizilmesi gerekir. Bunun için bardakları ve ufak eşyaları üst rafa dizmeniz, büyük eşyaları ise alt rafa dizmeniz gerekir. Doğru dizilim sayesinde, bulaşık makinesi daha temiz yıkamaya başlayacaktır. Bosch bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ise ürünün raf aralığına göre bulaşıkları dizmeyi deneyin.

Etkili ve Güçlü Deterjan Seçin

Bulaşık makinesinin temiz yıkaması için, doğru ve kaliteli deterjan seçilmesi gerekir. Parlatma, yıkama, koruma ve derinlemesine temizlik sunan deterjanları seçerek makinenin temiz yıkama performansını güçlendirebilirsiniz.

Tuz ve Parlatıcı Ekleyin

Cihazın tuz ve parlatıcı haznesini kontrol ederek azalan deterjanları yenileyin. Bulaşık tabletine ek olarak tuz ve parlatıcı kullanırsanız, bulaşık makinesi daha temiz yıkama performansı gösterebilir.

Süzgeçleri Yıkayın

Tıkanmış süzgeçler su akışını engelleyeceği için düzenli olarak süzgeçleri yıkayın. Böylece bulaşık makinesinin temiz yıkamasını kolaylaştırabilirsiniz. Süzgeçlerde biriken kir ve yağ, temiz su akışına engel olacağı için, kirli yıkama yapabilir. Süzgeç temizliği, temiz bulaşıklar sağlamak için önemlidir.

Son Aşama: Teknik Servis Desteği Alın

Nefis Yemek Tarifleri editör ekibi olarak tavsiye ettiğimiz tüm çözüm önerilerini deneyip etkili sonuç alamadığınız durumda, bulaşık makinesi firması ile iletişime geçerek teknik servis desteği almalısınız. Makinenin iç parçalarında ciddi sorun oluşma ihtimaline karşı, bu önerileri denedikten sonra daha profesyonel çözüm önerileri bulabilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılmalı?-11735580-130647

Bulaşık Makinesinin Temiz Yıkamaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bulaşık Makinesi Kirli Çıkarıyor Ne Yapmalıyım?

Bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ne yapmalıyım sorusu birçok kişinin yaşadığı sorunu ifade eder. Bulaşık makinesi, bulaşıkları kirli çıkarmaya başladıysa çözüm önerilerimizi sırasıyla uygulayıp problemin ana kaynağını bulmalısınız. Parça temizliği, doğru bulaşık yerleşimi, etkili deterjan seçimi sayesinde cihazın yeniden temiz yıkamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bulaşık Makinesinde Bulaşıklar Neden Bulanık Çıkar?

Bulaşık makinesinde bulaşıkların buğulu ve bulanık görünmesi, kireçten dolayı oluşabilir. Eğer yaşadığınız bölgede su çok sertse ve kireçlenme yaygın bir sorunsa, makinenin güçlü yıkaması için kireç çözücü, tuz ve parlatıcı kullanmanız önerilir. Özellikle de cam bardak ve tabaklarda oluşabilen bir durumdur.

Bulaşık Makinesinde Bulaşıklar Neden Lekeli Çıkar?

İyi bir bulaşık makinesinde yıkanan eşyalarda, leke ve kir beklenmez. Ancak bulaşık makinesi tuzu ve parlatıcısı kullanılmadığında, bulaşıklarda leke oluşabilir. Cihaza uygun tuz, bulaşık deterjanı, parlatıcı sıvı ve kireç önleyen deterjanlar kullanarak lekelerin önüne geçebilirsiniz.

Bulaşık Makinesinden Buğulu Çıkan Bardaklar Nasıl Temizlenir?

Bardaklarınız bulaşık makinesinden buğulu ve lekeli çıkmaya başladıysa, daha iyi formülle üretilen bulaşık deterjanlarını kullanmaya başlayabilirsiniz. Buna ek olarak, makinenin parçalarını temizleyebilirsiniz. Ayrıca, büyük sürahi ve karaf gibi cam ürünleri elinizde yıkayarak buğuyu aşındırabilirsiniz. Bu süreçte, karbonat kullanarak buğulu bölgeyi daha kolay temizleyebilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılmalı?-11735580-130654

En İyi Bulaşık Makinesi Marka ve Modelleri

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? 8 Kesin Çözüm

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir? 2 Kolay Çözüm

Bulaşık Makinesi Su Almıyor: Nedenleri, Ne Yapılır?

Buzdolabı Neden Soğutmaz? Arıza Nedenleri, Ne Yapılmalı?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Bulaşık Makinasında Kornişon Turşu Tarifi

Bulaşık Makinasında Kornişon Turşu

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Bulaşık Makinesinde Turşu (Videolu) Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu (Videolu)

1-2 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Periz Ve Temiz Karnı Yarığım Tarifi

Periz Ve Temiz Karnı Yarığım

1-2 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Buzlu Kahve (Makinesi Olmayanlar İçin) Tarifi

Buzlu Kahve (Makinesi Olmayanlar İçin)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Evde Makinesiz Sucuk Yapımı (Videolu) Tarifi

Evde Makinesiz Sucuk Yapımı (Videolu)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Bulaşık Makinesinde Közlenmiş Biber Konservesi Tarifi

Bulaşık Makinesinde Közlenmiş Biber Konservesi

10-12 kişilik, 1 saat Hazırlık, 2 saat Pişirme
Protein Tozunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Protein Tozunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Protein Tozu Neye İyi Gelir? Protein tozu, kas protein sentezini uyararak kas kütlesinin artmasına ve…

Düdüklü Tencere Neden Patlar? Nasıl Önlenir? Patlarsa Ne Yapılır? Tarifi
Düdüklü Tencere Neden Patlar? Nasıl Önlenir? Patlarsa Ne Yapılır?

Düdüklü Tencere Patlaması Korkularına Son! Leziz yemekler yapmayı kolaylaştıran mutfak gereçleri arasında yer alan düdüklü…

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılır? Tarifi
Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılır?

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor! Kirli bulaşıklar için pratik ve etkili hijyen sağlayan bulaşık makinesi, mutfakların…

Fırın Kullanımı: Isı, Program Ayarlama, Tepsi Konumu Tarifi
Fırın Kullanımı: Isı, Program Ayarlama, Tepsi Konumu

Nefis Tarifler İçin Fırın Nasıl Kullanılır? Yemek yaparken çoğunlukla odak noktamız tarif ve malzemelerin ölçüsü…

Bulaşık Makinesi Su Almıyor: Nedenleri, Ne Yapılır? Tarifi
Bulaşık Makinesi Su Almıyor: Nedenleri, Ne Yapılır?

Bulaşık Makinesi Su Alıyor! Mutfakta hijyeni sağlamak için kullanılan pratik yardımcı: Bulaşık makinesi! Bulaşık makinesi,…

Protein Tozu Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı? Kalori ve Besin Değerleri Tarifi
Protein Tozu Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı? Kalori ve Besin Değerleri

Protein Tozu Kilo Alma veya Vermede Etkili Midir? İnsan vücudunun sağlıklı işleyişini sürdürebilmesi için günlük…

2024 Haziran Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Haziran Ayının 30 Popüler Tarifi

Haziran ayının son günlerinde ayın en popüler tarifleri enfes listesi ile karşınızdayız! Güzel bir yaza…

Protein Tozunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Protein Tozunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Protein Tozu Neye İyi Gelir? Protein tozu, kas protein sentezini uyararak kas kütlesinin artmasına ve…

Düdüklü Tencere Neden Patlar? Nasıl Önlenir? Patlarsa Ne Yapılır? Tarifi
Düdüklü Tencere Neden Patlar? Nasıl Önlenir? Patlarsa Ne Yapılır?

Düdüklü Tencere Patlaması Korkularına Son! Leziz yemekler yapmayı kolaylaştıran mutfak gereçleri arasında yer alan düdüklü…

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılır? Tarifi
Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılır?

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor! Kirli bulaşıklar için pratik ve etkili hijyen sağlayan bulaşık makinesi, mutfakların…

Fırın Kullanımı: Isı, Program Ayarlama, Tepsi Konumu Tarifi
Fırın Kullanımı: Isı, Program Ayarlama, Tepsi Konumu

Nefis Tarifler İçin Fırın Nasıl Kullanılır? Yemek yaparken çoğunlukla odak noktamız tarif ve malzemelerin ölçüsü…

Bulaşık Makinesi Su Almıyor: Nedenleri, Ne Yapılır? Tarifi
Bulaşık Makinesi Su Almıyor: Nedenleri, Ne Yapılır?

Bulaşık Makinesi Su Alıyor! Mutfakta hijyeni sağlamak için kullanılan pratik yardımcı: Bulaşık makinesi! Bulaşık makinesi,…

Protein Tozu Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı? Kalori ve Besin Değerleri Tarifi
Protein Tozu Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı? Kalori ve Besin Değerleri

Protein Tozu Kilo Alma veya Vermede Etkili Midir? İnsan vücudunun sağlıklı işleyişini sürdürebilmesi için günlük…

Protein Tozu Zararlı Mı? Yan Etkileri Nelerdir? Tarifi
Protein Tozu Zararlı Mı? Yan Etkileri Nelerdir?

Protein Tozu Zararları: Nelere Dikkat Edilmeli? Protein, vücut fonksiyonlarının normal değerlerde işlemesi için gerekli olan…

Buzdolabı Neden Soğutmaz? Arıza Nedenleri, Ne Yapılmalı? Tarifi
Buzdolabı Neden Soğutmaz? Arıza Nedenleri, Ne Yapılmalı?

Buzdolabı Soğutmuyor: Arıza Nedenleri Mutfakların vazgeçilmez beyaz eşyası olan buzdolabı, bazı durumlarda soğutma problemi oluşturabilir.…

Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir? Tarifi
Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Çeşitlerine Göre Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir? Kahve sevenler için pratik ve işlevsel bir ürün olan…

En İyi Protein Tozu Önerileri, Hangi Protein Tozunu Almalıyım? Tarifi
En İyi Protein Tozu Önerileri, Hangi Protein Tozunu Almalıyım?

En İyi Protein Tozu Markaları ve Ürün Özellikleri Protein tozu, yüksek protein içeriğine sahip olan…

Semaver Nasıl Yakılır, Temizlenir? Semaverde Çay Nasıl Demlenir? Tarifi
Semaver Nasıl Yakılır, Temizlenir? Semaverde Çay Nasıl Demlenir?

Semaver Yakma & Çay Demleme Tüyoları Çay içmeyi seven bir toplum olarak biz Türkler için…

Tarifler Geri
Videolar Geri