B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar? Tarifi

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 vitamini, vücudun optimal işlevselliğini sürdürebilmesi adına önem taşıyan bir vitamindir. Sinir sistemi sağlığı, DNA sentezi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi üzerinde etkilidir. Ancak birçok insan yeterli B12 vitamini almadığının farkında olmayabilir ve bu durum zamanla; yorgunluk, halsizlik, denge problemleri, hafıza zayıflaması, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, iştah ve kilo kaybı, solgun cilt, ağız yaraları ve göz kararması gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

B12 eksikliği yavaş gelişir ve başlangıçta fark edilmesi zor olabilir. Bu nedenle, B12 vitamini eksikliğinin belirtileri ve potansiyel sonuçları hakkında farkındalık oluşturmak önem taşır. Bu içeriğimizde B12 vitamini eksikliğinin yol açtığı belli başlı sağlık sorunlarını ele alacağız.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 vitamini, vücudun normal işleyişi için kritik öneme sahip bir vitamindir. Eksikliği, sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, B12 vitamini eksikliği nelere yol açar?

  • Anemi (kansızlık) görülebilir.
  • Nörolojik sorunlara yol açabilir.
  • Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilir.
  • Sindirim sistemi sorunlarını ortaya çıkarabilir.
  • Bilişsel bozukluklar görülebilir.
  • Psikiyatrik belirtilere yol açabilir.

Anemi (Kansızlık)

B12 vitamini eksikliği, vücudun yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretememesine neden olabilir. Bu durum, megaloblastik anemi olarak bilinir. Yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Kırmızı kan hücreleri, oksijen taşıma kapasitesinde azalma olduğunda vücutta genel yorgunluk hissi yaratabilir.

Çalışma: Stabler, S. P. (2020). Vitamin B12. In Present knowledge in nutrition (pp. 257-271).

Bulgular: Bu çalışma, insanda B12 eksikliğinin megaloblastik anemiye veya eksikliğin eşlik ettiği demiyelinizan nörolojik sendromlara ve vücut sıvılarında metilmalonik asit/homosistein artışına neden olabileceğini göstermektedir.

Kaynak: Academic Press.

Nörolojik Sorunlar

B12 vitamini, sinir sistemi sağlığı için hayatidir. Eksikliği, sinir hücrelerinin işlevini bozarak nörolojik sorunlara yol açabilir. Bu belirtiler arasında; vücudun belirli noktalarında uyuşma, el ve parmak uçlarında karıncalanma, günlük hayatın akışında yaşanan denge problemleri ve kas zayıflığı bulunur. Uzun süreli B12 eksikliği ise kalıcı sinir hasarına yol açabilir.

Çalışma: Green, R., & Miller, J. W. (2022). Vitamin B12 deficiency. In Vitamins and hormones (Vol. 119, pp. 405-439).

Bulgular: B12 eksikliğinin birçok nedeni arasında malabsorbsiyon ve hücresel dağıtım/alımdaki kusurların yanı sıra sınırlı diyet alımı yer alır. Bu durumdan etkilenen başlıca organ sistemleri arasında kan, kemik iliği ve sinir sistemidir.

Kaynak: Academic Press.

Kalp ve Damar Hastalıkları

Homosistein seviyesinin oldukça yüksek olması, B12 vitamini eksikliği ile ilişkilidir ve kardiyovasküler hastalık riskini doğrudan artırabilir. Homosistein, damar sağlığını olumsuz etkileyerek kalp krizi ve felç gibi ciddi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir.

Çalışma: Saleem, A., & Tariq, M. (2024). Exploring the Impact of Vitamin B12 Deficiency on Central Nervous System and Cardiovascular Health: A Comprehensive Overview.

Bulgular: Bu çalışma B12 eksikliğinin bazı kardiyovasküler sorunlara (kalp krizi gibi) yol açabileceğine değinmektedir.

Kaynak: Sch Bull.

Sindirim Sistemi Sorunları

B12 eksikliği, sindirim sistemi sorunlarına da neden olabilir. İştahsızlık, kilo kaybı, kabızlık ve dilde ağrı gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler, B12 vitamini eksikliğinin mide ve bağırsak sistemindeki hücreleri etkilemesi sonucunda ortaya çıkabilir.

Çalışma: Dobrozsi, S., Flood, V. H., Panepinto, J., Scott, J. P., & Brandow, A. (2014). Vitamin B12 deficiency: the great masquerader.

Bulgular: Bu çalışmada B12 eksikliğinin yorgunluk, anoreksi, kilo kaybı, vertigo ile birlikte zayıflık gibi etkilere neden olduğuna değinilmektedir.

Kaynak: Pediatric Blood & Cancer.

Kognitif (Bilişsel) Bozukluklar

B12 vitamini, beyin hücrelerinin sağlığını koruyarak bilişsel işlevlerin sürdürülmesine yardımcı olabilir. B12 vitamini eksikliği, bilişsel işlevlerde bozulmalara neden olabilir. Hafıza sorunları, konsantrasyon güçlüğü ve demans gibi bilişsel bozukluklar gelişebilir.

Çalışma: Clarke, R., Grimley Evans, J., Schneede, J., Nexo, E., Bates, C., Fletcher, A., … & Scott, J. M. (2004). Vitamin B12 and folate deficiency in later life.

Bulgular: Bu çalışma, Birleşik Krallık’taki yaşlı nüfusun temsili örneklerinde B12 vitamini eksikliği ve folat eksikliğinin ileriki yaşamdaki yaygınlığını incelemektedir.

Kaynak: Age and ageing.

Psikiyatrik Belirtiler

B12 eksikliği, depresyon, anksiyete ve irritabilite gibi psikiyatrik belirtilere de yol açabilir. Bu belirtiler, B12 vitamini eksikliğinin beyindeki kimyasal dengesizliklere yol açması sonucunda ortaya çıkar. Bazı durumlarda, B12 takviyesi bu belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir.

Çalışma: Hanna, S., Lachover, L., & Rajarethinam, R. P. (2009). Vitamin B12 deficiency and depression in the elderly: review and case report.

Bulgular: B12 eksikliği yaygın ve ciddi bir hastalıktır. Bu çalışma, B12 eksikliğinin ataksi veya duygudurum bozuklukları gibi psikiyatrik sorunlarla ilişkili olduğunu araştırmaktadır.

Kaynak: Primary care companion to the Journal of clinical psychiatry.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamini vücutta sentezlenemediğinden, yeterli miktarda alınması için besinler veya takviyeler yoluyla dışarıdan alınması gereklidir. B12 vitamini eksikliği, vücudun birçok farklı bölgesinde belirtilere yol açabilir. Peki, B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır?

  • Yorgunluk
  • Halsizlik
  • Soluk cilt
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi
  • Konuşma problemleri
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma ya da karıncalanma
  • Denge problemleri
  • Dil ve ağız yaraları
  • Görme problemleri
  • Hafıza kaybı
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Depresyon
  • Anksiyete
  • İrritabilite
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Kabızlık
  • Şişkinlik

Çalışma: Herrmann, W., & Obeid, R. (2008). Causes and early diagnosis of vitamin B12 deficiency.

Bulgular: Bu çalışma, B12 vitamini eksikliğinin nörolojik semptomları da dahil olmak üzere en hassas ve spesifik belirteçlerin neler olduğunu, erken teşhisin önemini incelemektedir.

Kaynak: Deutsches Ärzteblatt International.

B12 Eksikliği Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Sinir sistemi ve beyin fonksiyonları üzerinde doğrudan etkili olan B12 vitamini eksikliği, çeşitli psikolojik belirtilere yol açabilir. B12 vitamini eksikliği psikolojik belirtileri şu şekildedir:

  • Depresyona yol açabilir.
  • Anksiyete ve panik ataklar başlayabilir.
  • Bilişsel fonksiyonlarda azalma görülebilir.
  • İrritabilite ve duygusal dengesizlik oluşabilir.
  • Psikoz ve halüsinasyonlar ortaya çıkabilir.

Depresyona Yol Açabilir

B12 vitamini eksikliği, depresyon belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. B12, beyin kimyasallarının üretiminde de kullanılır ve bu kimyasalların dengesizliği depresyon riskini artırabilir. Depresyon belirtileri arasında sürekli üzüntü hali, ilgisizlik, umutsuzluk ve enerji kaybı bulunur.

Çalışma: Penninx, B. W., Guralnik, J. M., Ferrucci, L., Fried, L. P., Allen, R. H., & Stabler, S. P. (2000). Vitamin B12 deficiency and depression in physically disabled older women: epidemiologic evidence from the Women’s Health and Aging Study.

Bulgular: Bu çalışma, metabolik açıdan anlamlı olan B12 vitamini veya folat eksikliğinin toplum içinde yaşayan yaşlı kadınların özellikle depresyona yatkın olup olmadığını incelemiştir.

Kaynak: American Journal of Psychiatry.

Anksiyete ve Panik Ataklar Başlayabilir

B12 eksikliği, anksiyete ve panik atak riskini artırabilir. B12 vitamini, sinir sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Eksikliği, sinir hücrelerinin işlevini bozarak anksiyete belirtilerine yol açabilir.

Çalışma: Todorov, A. A., Chumpalova-Tumbeva, P. G., Stoimenova-Popova, M. Y., Popova, V. S., Todorieva-Todorova, D. K., Tzvetkov, N. T., … & Ruseva, A. L. (2017). Correlation between depression and anxiety and the level of vitamin B12 in patients with depression and anxiety and healthy controls.

Bulgular: Bu çalışma, B12 vitamini eksikliğinin kaygı ve depresyon sendromlarını incelemektedir. Araştırmanın amacı B12 vitaminin yokluğuna bağlı olarak depresyon ve artan anksiyeteyi araştırmak, değerlendirmek ve karşılaştırmaktır.

Kaynak: Journal of Biomedical and Clinical Research.

Bilişsel Fonksiyonlarda Azalma Görülebilir

B12 vitamini eksikliği; hafıza kaybına ve bilişsel fonksiyonlarda azalmaya yol açabilir. Ayrıca hafıza problemleri ve konsantrasyon güçlüğü gibi bilişsel sorunlara da neden olabilir. Bilimsel çalışmalar, B12 eksikliğinin bilişsel işlevlerde belirgin azalmalarla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Çalışma: Gupta, K., & Mamidi, P. (2021). Pitru Grahonmada: Vitamin B: 12: Deficiency-Induced Neuropsychiatric Manifestations?

Bulgular: Yapılan araştırmaya göre B12 vitamini eksikliği ile artan zayıflık, hafıza kaybı, zihinsel depresyon semptomlar gözlenmiştir.

Kaynak: Journal of Applied Consciousness Studies.

İrritabilite ve Duygusal Dengesizlik Oluşabilir

B12 eksikliği, sinir hücreleri arasında iletişimin bozulmasına ve duygusal dengesizliklere ya da irritabiliteye (kolay öfkelenme) neden olabilir. Bu durum, kişinin daha kolay sinirlenmesine ve duygusal olarak daha dengesiz hissetmesine yol açabilir.

Çalışma: Ljungblad, U. W., Astrup, H., Mørkrid, L., Hager, H. B., Lindberg, M., Eklund, E. A., … & Tangeraas, T. (2022). Breastfed infants with spells, tremor, or irritability: rule out vitamin B12 deficiency.

Bulgular: Bu çalışma anne sütüyle beslenen bebeklerde titreme ve sinirlilik halinin B12 vitamini eksikliği ile ilişkisini incelemektedir.

Kaynak: Pediatric Neurology.

Psikoz ve Halüsinasyonlar Ortaya Çıkabilir

Ağır B12 eksikliği, psikoz ve halüsinasyon gibi ciddi psikiyatrik belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler, çoğu zaman uzun süreli ve ciddi B12 eksikliği durumlarında ortaya çıkar. Psikoz durumları içinde gerçeklikten kopma, sanrılar ve halüsinasyonlar yer alır.

Çalışma: Blom, J. D. (2024). Hallucinations and Vitamin B12 Deficiency: A Systematic Review.

Bulgular: Bu çalışma, B12 vitamini eksikliğinin nelerle ilişkili olduğunu incelemektedir. Çalışmaya göre B12 eksikliği, pernisiyöz anemi, polinöropati ve halüsinasyonlarla ilişkilidir.

Kaynak: Psychopathology.

B12 Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

B12 vitamini eksikliği, birçok farklı grupta görülebilen yaygın bir sağlık sorunudur. Bu eksiklik, özellikle belirli risk gruplarında daha yaygındır.

  • Gebe ve emziren kadınlar, artan besin ihtiyaçları nedeniyle B12 vitamini eksikliği riski taşıyabilirler.
  • Yaşlı bireylerde B12 vitamini eksikliği daha sık görülebilir. Yaşlandıkça, mide asidi üretimi azalır ve bu da B12 vitamini emilimini zorlaştırabilir.
  • Vejetaryen ve vegan diyetler, doğal B12 kaynağı olan hayvansal ürünleri içermediği için bu diyetleri takip eden kişilerde B12 eksikliği riski yüksek olabilir.
  • Crohn hastalığı, çölyak hastalığı veya mide bağırsak ameliyatı geçirmiş kişilerde B12 vitamini eksikliği görülebilir.
  • Pernisiyöz anemi, bağışıklık sisteminin mide hücrelerine saldırması sonucu intrinsic faktör eksikliğine neden olur. Intrinsic faktör, B12 vitamini emilimi için gereklidir. Bu nedenle, pernisiyöz anemi hastalarında B12 vitamini eksikliğine rastlanabilir.
  • Proton pompa inhibitörleri (PPIs), histamin 2 (H2) blokerleri ve metformin gibi bazı ilaçlar, B12 vitamini emilimini etkileyebilir. Bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerde B12 vitamini eksikliği riski artabilir.
  • Malabsorpsiyon bozuklukları, vücudun besinleri düzgün bir şekilde emmesini engeller. Örneğin ince bağırsakta bakteriyel aşırı büyüme veya pankreatik yetmezlik, B12 vitamini emilimini azaltabilir.

Çalışma: Pawlak, R., Parrott, S. J., Raj, S., Cullum‐Dugan, D., & Lucus, D. (2013). How prevalent is vitamin B 12 deficiency among vegetarians?.

Bulgular: Vejetaryenler yetersiz alım nedeniyle B12 vitamini (B12) eksikliği riski altındadır. Bu çalışmanın amacı vejetaryenler ve veganlar arasındaki B12 tükenmesi ve eksikliği oranını değerlendirmektir.

Kaynak: Nutrition reviews, 71(2), 110-117.

B12 Eksikliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

B12 Eksikliği Vücutta Ne Gibi Zararlar Verir?

B12 vitamini eksikliği; yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, unutkanlık, konsantrasyon sorunları ve nörolojik problemleri ortaya çıkarabilir. Eksiklik durumunda anemi, sinir hasarı ve bilişsel bozukluklar gelişebilir.

B12 Eksikliği Bacak Ağrısı Yapar Mı?

B12 vitamini eksikliği, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaparak bacaklarda ağrıya neden olabilir. Sinirlerin düzgün çalışmaması sonucu periferal nöropati (sinir hasarı) gelişebilir.

B12 ve Demir Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 ve demir eksikliği, birlikte görüldüğünde özellikle anemi hastalığı oluşabilir.

B12 Eksikliğinde Sırt Ağrısı Olur Mu?

B12 vitamini eksikliği; sırt ağrısı gibi yaygın kas-iskelet sistemi semptomlarını kişide gösterebilir. Sinir sisteminin etkilenmesi, kaslarda ve eklemlerde ağrıya sebep olabilir.

B12 Vitamini Nelerde Var?

B Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Demir Eksikliği Belirtileri: En Yaygın İşaretler

Magnezyum Eksikliği Belirtileri, Faydaları, Ne İşe Yarar?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mado Menü Fiyat Listesi Tarifi
Mado Menü Fiyat Listesi

MADO Menüsü Fiyatları Mado, günümüzde birçok şehirde kurumsal olarak faaliyet gösteren dondurma merkezli kafelerden biridir.…

Folat Nedir? Eksikliği ve Yüksekliği, Hangi Besinlerde Bulunur? Tarifi
Folat Nedir? Eksikliği ve Yüksekliği, Hangi Besinlerde Bulunur?

Folat (B9 Vitamini) Ne Demek? Folat, B9 vitamini olarak da bilinen, vücut için önemli bir…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Mado Menü Fiyat Listesi Tarifi
Mado Menü Fiyat Listesi

MADO Menüsü Fiyatları Mado, günümüzde birçok şehirde kurumsal olarak faaliyet gösteren dondurma merkezli kafelerden biridir.…

Folat Nedir? Eksikliği ve Yüksekliği, Hangi Besinlerde Bulunur? Tarifi
Folat Nedir? Eksikliği ve Yüksekliği, Hangi Besinlerde Bulunur?

Folat (B9 Vitamini) Ne Demek? Folat, B9 vitamini olarak da bilinen, vücut için önemli bir…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar? Tarifi
B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? B12 vitamini, vücudun optimal işlevselliğini sürdürebilmesi adına önem taşıyan…

Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi

Tavuk Dünyası Menüsü: Hangisi Ne Kadar? Daha önce gitmemiş olanlara ve güncel menüyü merak edenlere…

Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi

Dominos Pizza Menüsü: Hangi Pizza Ne Kadar? Dominos Pizza, 1960 senesinde Amerika’da ilk şubesini açan…

McDonald’s Menü Fiyat Listesi Tarifi
McDonald’s Menü Fiyat Listesi

McDonald's Menüleri Ne Kadar? 1940 yılında Richard ve Maurice McDonald kardeşler tarafından kurulan küçük lokantalardan…

Tarifler Geri
Videolar Geri